MGL - PRESSEBURO OBEROSTERREICH S.R.L.
L. Gerhart, 300756 Timisoara
E-mail: cityinfo@online.ro; www.cityinfo.ro
Tel. +40(0)744/ 770 665

CityInfo Arad 2004/2005

CityInfo Timisoara 2005

Prefata
Vorwort
Preface
Informatii Generale
Allgemeine Informationen
General Information
Harta Orasului
Stadtplan
City Map
Repere Importante
Wichtige Kontakte
Important Landmarks
Aeroportul Arad
Flughafen Arad
Airport Arad
Companii Aeriene
Fluggesellschaften
Airlines
CFR
Rumänische Eisenbahn
Romanian Railways
Transport in comun si Taxi
Öffentliche Verkehrsmittel und Taxi
Public Transportation and Taxi
Service si Inchirieri Auto
Automobil-Service und Autovermietung
Car Service and Car Hire Service
Benzinarii
Tankstellen
Gas Stations
Consulate
Konsulate
Consulates
Serviciul Judetean de Evidenta Informatizata a Persoanei
Paßamt-Visum
Passports-Visa Department
Hoteluri, Agentii de turism
Hotels, Turismusagentur
Hotels, Tourism agencies
Banci
Banken
Banks
Schimb Valutar
Devisenwechsel
Currency Exchange
Informatii Vamale
Zollinformationen
Customs Information
Servicii oferite de Camera de Comert
Dienstleistungen der Handelskammer
Chamber of Commerce Services
Avocati si Notari
Rechtsanwälte und Öffentliche Notare
Lawyers and Public Notars
Traduceri Autorizate
Autorisierte Übersetzer
Authorized Translations
Farmacii
Apotheken
Pharmacies
Oficii Postale
Postämter
Post Offices
Telefoane Publice
Öffentliche Telephone
Public Telephones
Universitati
Universitäten
Universitis
Biblioteci
Bibliotheken
Libraries
Galerii de Arta
Kunst-Galerien
Art Galleries
Cinematografe
Kinos
Cinemas
Teatru si Concerte
Theater und Konzerte
Theatre and Concert Halls
Muzee
Museen
Museums
Antichitati
Antiquitäten
Antiques
Suveniruri
Souveniers
Souveniers
Gastronomia in Arad
Gastronomie in Arad
Gastronomy in Arad
Viata nocturna
Das rege Nachtleben
The Exciting Nightlife

 

Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Timis
Paßamt-Visum
/ Passports-visa Department


Programul de lucru cu cetatenii straini se desfasoara astfel: Luni - Vineri 8.00- 13.00. 


Dreptul de sedere pe teritoriul statului roman, se acorda cetatenilor straini, in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 194/2002 si in baza Acordurilor si întelegerilor internationale la care Romania ia parte. Cetatenii Uniunii Europene precum si cetatenii R.Moldova pot intra si ramane pe teritoriul Romaniei in scop turistic o perioada de 90 de zile pe semestru.
Strainii aflati temporar in mod legal in Romania pot ramane pe teritoriul statului roman numai pana la data la care inceteaza dreptul de sedere stabilit prin viza sau dupa caz prin permisul de sedere. Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:

• de la 4.000.000 la 7.000.000 lei, in cazul unei sederi de pana la 30 zile dupa incetarea dreptului de sedere; de la 6.000.000 la 10.000.000 lei, in cazul unei sederi de pana la 60 zile dupa incetarea dreptului de sedere; de la 8.000.000 la 12.000.000 lei, in cazul unei sederi de pana la 90 zile dupa incetarea dreptului de sedere.
In conformitate cu prevederile art. 13 din OUG 194/2002, pe durata sederii in Romania strainii sunt obligati sa declare la formatiunea teritoriala a Autorittii pentru Straini care le-a acordat dreptul de sedere, urmatoarele: - schimbarea adresei de resedinta sau domiciliu; - orice modificare intervenita in situatia personala, in special schimbarea cetateniei, incheierea, desfacerea si anularea casatoriei, nasterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul Romaniei; - orice schimbare intervenita in legatura cu angajarea sa in munca; -  pierderea, prelungirea valabilitatii sau schimbarea documentului de trecere a frontierei de stat; - pierderea permisului de sedere;

• Furtul sau pierderea documentelor de trecere a frontierei de stat va fi declarata organului de politie competent teritorial.

• Modificarile se anunta in termen de 30 zile iar furtul si pierderea documentului de trecere a frontierei de stat in 48 de ore. Incalcarea prevederilor prezentului articol se sanctioneaza cu amenda intre 3.000.000 si 5.000.000 lei.
Strainii pot intra in Romania pe baza vizei de tranzit aeroportuar, vizei de tranzit, vizei de scurta sedere (pentru: misiune, turism, vizita, afaceri, transport, activitati sportive, activitati culturale, stiintifice, umanitare, tratament medical de scurta durata sau alte activitati care nu contravin legii romane.) sau viza de lunga sedere putand desfasura urmatoarele activitati:
- desfaturarea de activitati economice, profesionale si comerciale; - angajare in munca; studii; reintregirea familiei; intrarea in Romania strainilor casatoriti cu cetateni romani;  - activitati religioase sau umanitare; alte scopuri.
Taxele aferente pentru prelungirea dreptului de sedere sunt contravaloarea in lei a 60 $.   Taxa   de   cerere  30.000 lei si taxa prelungire permis de sedere 2.000 lei. Taxa de urgenta este valoarea  in lei a sumei de 6 $. Toate taxele pot fi achitate in incinta institutiei.

- Adresati-va pentru mai multe informatii la consulatul d-vs.

Der Parteienverkehr für ausländische Staatsbürger ist: Montag - Freitag: 8.00-13.00 Uhr.

Aufgrund der Dringlichkeitsordonanz Nr. 194/2002 und der internationalen Abkommen und Vereinbarungen, welche Rumänien unterzeichnet hat, können die Staatsbürger der EU und die Staatsbürger der R. Moldawien ins Land einreisen und sich auf dem Gebiet des rumänischen Staates 90 Tage/Semester aufhalten.
Die Ausländer welche sich vorübergehend in Rumänien aufhalten, können auf dem Gebiet Rumäniens, bis zum Ablauf Ihres Visums oder Ihrer Aufenthaltsbewilligung bleiben. Der Verstoß gegen diese Vorschriften wird wie folgt geahndet:

• Von 4.000.000 - 7.000.000 ROL, im Falle des Aufenthaltes über 30 Tage, bis 60 Tage von 6.000.000 - 10.000.000 ROL, und bei über 90 Tage von 8.000.000 - 12.000.000 ROL nach Ablauf der Aufenthaltsbewilligung.
Laut Art. 13, OUG/2002 sind Ausländer, welche sich auf dem Gebiet Rumäniens aufhalten, verpflichtet beim "Ausländer und Probleme der territoriellen Wanderung" jede Veränderung der Wohnadresse oder des Wohnortes  binnen 30 Tage zu melden. Weiters jede  Änderung der persönlichen Verhältnise, wie der Wechsel der Staatsbürgerschaft, Heirat, Scheidung, Geburt eines Kindes, Tod eines Familienmitgliedes (in Rumänien); Änderung des Arbeitsverhältnises; Verlust der Aufenthaltsbewilligung; Verlängerung oder Tausch des Reise-paßes. Beim Diebstahl oder Verlußt des Reisepaßes muß innerhalb von 48 Stunden die Anzeige bei der örtlichen Polizei erfolgen. Der Verstoß gegen diesen Artikel wird mit 3.000.000 - 5.000.000 ROL geahndet.


Kurzfristiges Visum (Transitvisum) für folgende Aktivitäten: Geschäfte, Besuch, Tourismus, Transport, Sport-, Kultur- Wissenschafts- und Humanitäre Aktivitäten, welche in Rumänien nicht gesetzeswidrig sind, oder langfristiges Visum für folgende Aktivitäten: Wirtschaftliche-, Professionele und Handels-aktivitäten; Anstellung als Arbeitskraft; Studium; Wiedervereinigung der Familie; Verheiratet mit rumänischen Staatsbürger; Religiöse- oder humanitäre Aktivitäten.
Die Gebühren für  die Verlängerung des Aufenthaltes sind 60 $. in ROL; - Spesen für die Beantragung sind 30.000 ROL; - Die Gebühr für die Verlängerung der Aufenthaltsbewilligung beträgt 2.000 ROL. - Dringlichkeitstaxe: 6 $ in ROL. Alle Taxen können im Gebäude beglichen werden.

Für ausführlichere Informationen, wenden Sie sich direkt an Ihr Konsulat.

Interviewing applicants for foreign citizens: Monday - Friday: 8 am. - 13 pm


The right of stay on the Romanian territory is granted for foreign citizens by L. (123/2001; H.G.476/2001) and by international Treaties and Agreements  that Romania ratified. According to (O.G. 194/2002) and based on the Treaties and Agreements that Romania ratified EU citizens as well as citizens of Moldavia can enter and stay on Romanian territory for up to 90 days per semester, for touristic purposes.

Foreigners who are temporarily staying in Romania can legally remain till their visa or stay permit expires. Non observance is sanctioned by a fine as it follows: from 4.000.000 to 7.000.000 lei for a 30 day extension beyond the expiry date; from 6.000.000.to 10.000.000 lei for a 60 day extension; from 8.000.000 to 12.000.000 lei for up to 90 days beyond the expiry date. According to art.13 of O.G. 194/2002, during their stay in Romania foreign citizens must notify the local authorities for foreigners on the following:any change of addres, any change in their personal situation, particularly a change of citizenship, of their civil status (marriage, divorce), the birth of a child, the decease of a family member if it occured on Romanian territory; changes in their working status;the loss, extension of validity or alteration of passport or equivalent document; the loss of the stay permit. The local police will be notified about the theft or loss of passport. Alterations or changes must be declared within 30 days; theft or loss of travelling document must be declared within 48 hours of occurance. Non observance of the above is sanctioned by fine of 3.000.000 - 5.000.000 lei. Foreigners can enter Romania on the basis of: aeroportuary transit visa, transit visa, short stay visa (for: tourism, visit, business, transport,sports, cultural scientific or humanitarian activities, short medical treatment, or any other activities wich are not contrary to Romanian low) or long stay visa for: economic, professional, commercial activities, studies, family, reunification, marriage to Romanian citizens, religious or humanitarian work, other purposes.
The fee for visa extension is the lei equivalent of $ 60. Application fee is 30.000 lei and the fee for stay permit extension is 2.000 lei. Emergency fee 6 $. All fees can be paid within this institution.

For more information contact your country´s consulate.

2900 Arad           Str. Calvin nr. 17-19        Tel. 0257/ 20 71 00


Copyright © 2002 CityInfo ®. All rights reserved.
This site is hosted by www.online.ro